37 kävelyä Madeiralla

Ohessa on kävelyretkeni Madeiralla vuosina 2010—2011. Retket on jaettu kolmeen osaan: eteläinen ja pohjoinen itäosa sekä eteläinen keskiosa. Loput kolme osaa saaresta eli pohjoinen keskiosa sekä eteläinen ja pohjoinen länsiosa jäävät odottamaan valloitustaan hamassa tulevaisuudessa. Nämä kävelemäni reitit ovat sikäli erinomaisia, että niihin pääsee bussilla tai sitten vaadittava taksimatka on vain muutamia kilometrejä. Melkein kaikki kävelyt ovat 10 km +- 3 km, joten sopivat keveiksi päiväretkiksi.

Tähdellä merkityt ovat hienoimmat, joko maisemiltaan tai reitin vaihtelevuudeltaan/vaativuudeltaan. Kahdella tähdellä merkityt ovat suosituksiani, mikäli aikaa on vain vähän ja pitää päästä parhaille reiteille (subjektiivinen näkemys). Tekstillä ”OMA” merkityt ovat reittejä, joita ei käyttämistäni opaskirjoista löytynyt ollenkaan.

Lähteet:
[1] Kompass: Madeira — Hiking trails and road map (paras löytämäni kartta, kaikki oheisissa selostuksissa käytetyt nimet löytyvät tästä kartasta)
[2] John and Pat Underwood: Landscapes of Madeira (42 reittiä)
[3] John and Pat Underwood: walk & eat Madeira (13 reittiä)
[4] Rolf Goetz: Madeira — Rotherin vaellusopas (50 reittiä)A. Eteläinen itäosa (9 reittiä)

Yleishuomio: Eteläinen itäosa on alue, jota rajoittaa seuraava tieverkko: Funchal—Poiso—Santo da Serra—Machico. Kävelyt ovat enimmäkseen melko tylsiä, mutta mahtuu joukkoon muutama helmikin.

* 1. Levada do Bom Sucesso: Bom Sucesso—Monte
Huomio: lyhyt, mutta äkkijyrkkää nousua 400 metriä!

2. Levada dos Tornos: Monte—Palheiro Ferreiro

3. Levada dos Tornos: Camacha—Palheiro Ferreiro

4. Levada dos Tornos: Joao Ferino—Camacha

5. Levada dos Tornos/levada da Serra: Joao Ferino—Ribeiro Joao Goncalves—siirtyminen levada da Serralle—Santo da Serra
Huomio: rankkasade!

6. Levada da Serra: Camacha—Quinta do Pomar
Huomio: lopussa täytyy vain uskaltaa kävellä tarpeeksi pitkään, kunnes levada päättyy jyrkkään pikkutiehen. Kartta ei oikein tuntunut täsmäävän...

7. Levada da Serra: Ribeiro Joao Goncalves—Camacha

** 8. Levada do Canico: Assomada—Camacha
Huomio: Eteläisen itäosan kuningasreitti! Nousua 470 m, hienot maisemat. Maanvyörymä, jonka onnistuin kiertämään.

9. Levada Nova: Capela dos Cardais—Santo da Serra
Huomio: Loppuosa hienoa, jyrkkä 250 m:n nousu. Eksyin mäessa ja jouduin alittamaan piikkilanka-aidan. Rankkasade vain pari päivää aiemmin ennen vuoden 2010 tuhotulvia!B. Pohjoinen itäosa (12 reittiä)

Yleishuomio: Pohjoinen itäosa on alue, jota rajoittaa seuraava tieverkko: Faial—Poiso—Santo da Serra—Machico. Tämä alue on täynnä toinen toistaan parempia kävelyitä!

* 1. Levada do Bezerro/levada do Furado: Ribeira Frio—Ribeira do Poco—Ribeira Frio—Balcoes
Huomio: Alussa jyrkkä 300 m:n nousu, sitten upea ylänkö. Kannattaa käydä kauniilla Balcoes-näköalapaikalla.

2. Levada do Furado/levada da Portela: Ribeira Frio—Pico do Suna—Portela
Huomio: Loppu parasta osuutta, ennen Portelaa kaunis metsänhoitajien maja istumapaikkoineen.

* 3. Levada da Portela: Portela—Larano (vuori)—Marocos
Huomio: Upea pikkutie/polku-yhdistelmä ylängöllä. Laranon lähellä pittoreski metsänhoitajien maja penkkeineen. Nousin tieltä Laranon huipulle (710 m), mutta mitään selvää polkua ei maastossa mennyt. Laranolta on heikot näkymät, joten en suosittele, koska maastossa on paljon piikkipensaita.

* 4. Levada do Canical: Poco do Gil—Marocos
Huomio: Ehkä kaunein helpoista levadareiteistä saaren itäosassa.

* 5. Levada do Canical: Feiteiras—Canical—Pico do Facho—Poco do Gil
Huomio: Monipuolinen reitti levadaa, kaupunkikävelyä ja polkua mäkimaastossa. Nousua merenrannasta Pico do Facholle 322 m. Sadetta ja paistetta yhtä aikaa...

6. Ponta de Sao Lourenco
Huomio: Kolkkoa ja kivistä maisemaa, tuulisella säällä todella repivää. En pitänyt!
valokuva

* 7. Ribeira Seca—Boca do Risco—Porto da Cruz
Huomio: Itäosan huikemmat maisemat vanhaa polkua pitkin. Yksi vaarallinen kohta. Ainoa ikävä puoli on lopun tylsä tiekävely alamäkeä Laranosta Porto da Cruziin. Merenrannan lähellä Porto da Cruzissa oli iso maanvyörymä, jonka läpi kävelin, sillä seurauksella, että housut olivat vyötäröön saakka paksun mudan peitossa. Mikä ratkaisuksi? Ei muuta kuin maauimalan altaaseen housut jalassa... :-)

** OMA 8. Larano (kylä)—Pico da Coroa (vuori)—Boca do Risco—Poco do Gil
Huomio: Pohjoisen itäosan huikea kuningasreitti! Tätä reittiä ei löydy mistään kirjasta. Voit aloittaa Porta da Cruzista tai ottaa taksin Laranoon. Hetki sen jälkeen kun betonoitu tie päättyy ja kärripolku alkaa, kääntyy ylös oikealle kulkureitti. Älä käänny vielä siitä vaan kävele n. 100 metriä eteenpäin. Nyt ylös oikealle kääntyy erittäin jyrkkä kärripolun tapainen. Nouse kulku-uraa hetken matkaa ja käänny vasemmalle pienelle polulle. Tämä jyrkkä polku vie vuoren huipulle saakka! On aivan uskomatonta, että keskelle rinnettä on syntynyt tällainen polku, mutta niin vain on uskottava silmiään. Aina välillä tulee kohtia, joissa näyttää olevan kaksi reitinvalintaa. Tiedät valinneesi väärän reitin, jos polku yhtäkkiä häviää. Palaa silloin takaisin ja jatka toiseen suuntaan. Enimmän osan noususta polku on selkeästi näkyvillä ja turvallisen tuntuinen.

Yhtäkkiä saavutkin jo vuoren harjanteella olevaan solaan. Tästä eteenpäin on kaksi vaihtoehtoa. Jos jatkat alas, pääset kärritielle, josta voit mennä Portelaan tai Marocokseen. Mutta jos käännyt vasemmalle, pääset vuoren huipulle. Tässä vaiheessa polku pienenee, mutta maastossa menee vielä jonkinlainen ura. Paras näköalapaikka on ennen huippua kohdassa, jossa kasvillisuus hetkeksi vähenee; aukeaa upea näköala Porta da Cruziin. Varsinainen huippu ei kuitenkaan vielä ole tässä, vaan harjannetta on vielä jatkettava reilusti eteenpäin. Lopulta tulet Pico da Coroalle (743 m), jolta ei ole kummoisetkaan näkymät kasvillisuuden takia. Jos jatkat eteenpäin, polku näyttää häviävän näkyvistä. Tärkeintä on pysytellä tarpeeksi ylhäällä harjanteella eikä laskea alas! Ennen pitkää harjanteen päällä kulkeva ura näkyy taas selkeämmin. Nyt olet jo aivan Laranon tuntumassa (710 m).

Laranolta voit jatkaa uraa alas metsänhoitajien majalle, mutta tässä reitissä kuvataan vaativampi vaihtoehto. Laskeudu jyrkkää rinnettä suoraan itään. Kun olet varovainen, lasku kyllä onnistuu, muista vain vältellä kivistä joenuomaa. Mitään uraa maastossa ei ole. Hetken päästä tulet hiekkatielle. Tätä hiekkatietä pääsee Boca do Riscoon. Matkalla tulee hieno näköalapaikka, paljon parempi kuin alempana kulkevalla turistipolulla. Hiekkatie muuttuu pian pieneksi poluksi, joka kulkee kapealla harjanteella. Vain muutaman metrin päässä polusta on monen sadan metrin pudotus mereen! Näköalat ovat taas hulppeat! Vihdoin saavut Boca do Riscolle.

Loppuosa reitistä on helppoa kävelyä polkua pitkin levada do Canicalille, jota pitkin voit kävellä tienvarteen lähelle tunnelia odottamaan bussia. Nousua ja laskua kertyy yhteensä noin 500 m.

* 9. Porto da Cruz—Portela—Porto da Cruz
Huomio: Hieno kuntolenkki. 600 m:n nousu pikkupolkua Portelaan, josta päätietä takaisin Porto da Cruziin. Paluumatkalla voi käyttää hyväksi oikoreittejä.

* OMA 10. Cabeco Cordo—Pico do Suna—Porto da Cruz
Huomio: Mahtava pikkutie/polku-yhdistelmä ylhäältä vuorilta alas merenrantaan. Jos kiipeää alussa lähellä olevan Joao do Prado -huipun päälle ja jatkaa lopussa Porto da Cruziin asti, tulee laskua merenrantaan 1327 m!!! Parempi paikka lähteä kuin Cabeco Cordo on jatkaa tietä Joao do Pradon lähelle, mistä lähtee iso polku Lombo Compridolle. Huippukuntoiset voivat kävellä alhaalta ylös. ;-)

11. Levada do Castelejo: Macapez—Levada do Castelejo—Macapez
Huomio: Alkuosa kaunista, syvemmällä kanjonissa tunnelma jotenkin latistui. En päässyt oikeaan kääntöpaikkaan, vaan piti kääntyä ennenaikaisesti maanvyörymän takia.

* 12. Porto da Cruz—Penha de Aguia—Faial
Huomio: Jos lähtee Porto da Cruzista ja laskeutuu Faialissa maauimalalle, tulee nousua ja laskua 590 m plus rapiat päälle, koskapa Faialissakin pitää vielä nousta maauimalalta keskustaan... ;-) Menomatkalla todella jyrkkä nousu, hiukan pelottavakin. Alhaalta rinne näyttää paikoin pystysuoraltakin, mutta niin vain kasvillisuuden seassa menee hyväkuntoinen polku! Mahtava kävely, ei tästä muuta voi sanoa.

* OMA: Bar Gale—Faial
Huomio: Vaihtoehtoinen reitti Kotkakallion (Penha de Aguia) lopetukseksi. Sen sijaan että kävellään Gale-baarista päätielle, jatketaankin alas. Käännytään pienemmälle tielle, jossa on umpikujan merkki. Hetken päästä oikealle kääntyy huomaamaton polku, joka kulkee viiniköynnösten alla. Kun tätä polkua kävellään hetken, tullaankin yllättäen portaille, jotka johtavat alas joenrantaan. Seuraava haaste on ylittää joki, mikä voi vedenkorkeuden vuoksi olla helppoa tai vaarallista. Sen jälkeen tulee vielä yksi haaste, kun noustaan uimalasta jyrkännettä ylös Miradouro do Guindastelle. Reitti ylös on olemassa, ja sen löytää paikallistamalla kivimuurin jyrkänteen puolivälissä. Kivimuuri on rakennettu helpottamaan kiipeämistä. Hieno seikkailureitti!C. Eteläinen keskiosa (16 reittiä)

Yleishuomio: Eteläinen keskiosa on alue, jota rajoittaa seuraavat pisteet: Funchal—Poiso—Pico do Arieiro—Boca da Encumeada—Ribeira Brava. Tällä alueella on hienoja levadakävelyjä ja toisaalta karuja vuoristoreittejä. Itse pidän enemmän kävelystä puiden ja kasvillisuuden seassa kuin keskellä kivierämaata.

OMA 1. Forum Madeira—Camara de Lobos—Pico da Torre—Forum Madeira
Huomio: Todella tylsä tiekävely, jos jonakin päivänä täytyy päästä äkkiä lenkille ja on liian myöhäistä lähteä bussilla kauemmaksi. Kävellään maantien viertä Camara de Lobosiin ja noustaan takakautta Pico da Torrelle. Laskeudutaan alas ja jatketaan mäen toista puolta takaisin päätielle.

* 2. Levada dos Piornais: Casa Branca—Madeira Shopping
Huomio: Paras aloittelijan reitti. Lähteä voi suoraan hotellilta, alussa tulee tutuksi turistialue, aivan lopussa jylhää ja komeaa jokimaisemaa. Jännitystäkin saa, jos kävelee rautaportille saakka. Ja lisäksi vielä hiukan nousuharjoittelua Madeira Shoppingiin.
Mutta HUOM: Täällä on kuulemma joku joutunut varkauden uhriksi, joten kannattaa miettiä kaksi kertaa.

3. Levada do Curral: Madeira Shopping—levada do Curral—Madeira Shopping
Huomio: Hieno aloittelijan reitti. Käänny takaisin rautaportin paikkeilla, koska reitti muuttuu liian vaaralliseksi.

* 4. Camara de Lobos—Cruz da Caldeira
Huomio: Melko lyhyt, mutta todella upea 650 m:n nousu merenpinnasta kukkulalle, jossa on kirkko. Muutamasta paikasta pääsee aivan lähelle yli 500-metristä pystysuoraa jyrkännettä.

5. Levada do Norte: Cruz da Caldeira—Romeiras

6. Levada do Norte: Boa Morte—Cruz da Caldeira

* 7. Levada do Norte: Ribeira Brava—Faja—Boa Morte—Ribeira Brava
Huomio: Monipuolinen kävely teitä, polkuja ja levadaa. Rankka 500 m:n nousu n. 2 000 porrasta pitkin Fajasta ylös levada do Nortelle.

* 8. Levada do Norte: Boa Morte—Espigao—Ribeira Brava
Huomio: Jännittävä nousu Espigaoon! Bussilla tai taksilla Boa Morteen, josta helppoa kävelyä uskomattomissa maisemissa Espigaon tunnelille saakka. Voit kävellä tunnelin läpi ja jatkaa vaarallista levadaa niin pitkälle kuin uskallat; itse käännyin takaisin siinä kohtaa, josta turvavaijerit alkoivat. Takaisin tunnelin läpi ja sitten n. 50 metrin päässä tunnelin suulta nousee ylös jyrkkään mäkeen pienet kallioon tehdyt portaat. Jännittävä polku johtaa viljelymaalle, josta voi valita reitin vasemmalle tai oikealle. Itse lähdin oikealle, ja lopulta muutaman tikapuun kautta pääsin päätielle. Päätietä jatketaan loppuun saakka, Espigaon näköalapaikalle, josta laskeudutaan pitkä matka betoniportaita Meja Leguaan. Meja Leguasta tylsää maantietä Ribeira Bravaan n. 4 km. Laskua n. 750 m.

* 9. Levada da Negra: Poiso—Poco da Neve—Barreira
Huomio: huikaisevan kaunis reitti pikku levadaa pitkin. Poisolta ensin verryttelynä Poco da Nevelle, josta varsinainen reitti alkaa. Levada seurailee silmiähivelevän kaunista jokilaaksoa ylhäältä rinteestä. Jos laskee Barreirassa kirkolle saakka, laskua tulee huimat 1 100 m! Kumma kyllä, lasku tuntuu melko helpolta, koska se jakautuu tasaisesti koko matkalle.

* 10. Eira do Serrado—Pico do Serrado—Curral das Freiras
Huomio: lyhyt, mutta jyrkkä 450 m:n lasku Curral das Freirasiin. Hyvällä säällä tämä on yksi parhaita aloittelijan reittejä, tosin polvet joutuvat hiukan koville. Curral das Freiras on kuin turvapaikka keskellä Jumalan nyrkkiä. Kerran joen tulviminen oli katkaissut reitin. Muista käydä Pico do Serradolla.

OMA 11. Eira do Serrado—Madeira Shopping
Huomio: Tylsä tiereitti, mutta on tullut tämäkin kokeiltua. Eira do Serradosta lasketaan päätietä alas, lasketaan, lasketaan, kunnes käännytään pienemmälle tielle kohti Santa Quiteriaa, ja taas lasketaan, lasketaan, kunnes tullaan levada do Curralille, jota pitkin kävellään Madeira Shoppingiin. Laskua 800 m.
valokuva 1, valokuva 2

* 12. Curral das Freiras—Lombo Chao—Estreito de Camara de Lobos
Huomio: Äärimmäisen raju 650 m:n nousu Curral das Freirasista Rakastavaisten solaan, aurinkoisella säällä suorastaan tappavaa. Nousun aikana on useita upeita näköalapaikkoja Curral das Freirasiin, ja Rakastavaisten solakin on huomattavasti Eira do Serradon näköalapaikkaa hiljaisempi. Sen jälkeen helppo lasku Estreito de Camara de Lobosiin asti. Kokonaislasku n. 900 m.

** 13. Marco e Fonte da Pedra—Boca da Corrida—Pico Grande—Curral das Freiras
Huomio: Eteläisen keskiosan kruunu! Bussin kääntöpaikalta alkuverryttelynä n. 200 m:n nousu Boca da Corridaan, josta varsinainen reitti alkaa. Upeaa ja helppoa vuoristopolkua Pico Granden juurelle, josta alkaa vaativa osuus. Reitin toinen vaikea osuus on heti ensimmäisen 50 metrin aikana, jossa nousua turvaavat vaijerit. Toinen vaikea osuus on viimeinen 20 metrin nousu Pico Granden huipulle (1 654 m) jyrkännettä, jossa nousua turvaavat taas vaijerit. Itse en uskaltanut nousta huipulle asti. Huimauksesta kärsiville suositeltavampi reitti voisikin olla nousu laakealle Pico do Cercolle (1 564 m) [1]. (Lähteen [2] mukaan Pico Cercon korkeus on 1 619 m.) Huipulta on loputtoman pitkältä tuntuva lasku Faja Escuraan, josta voi vielä kävellä maantietä Curral das Freirasiin. Nousua tulee 650 m ja laskua hulppeat 1 050 m.

14. Marco e Fonte da Pedra—Boca da Corrida—Trompica—Chao dos Terreiros—Boca da Corrida
Huomio: Alkuverryttelynä n. 200 m:n nousu Boca da Corridaan. Reitti on varsinainen kivikeidas, joskin melko helppoa kävelyä. Paahteisena päivänä ilmassa on armottomuuden tuntua. Chao dos Terreirokselta (1 436 m) voi oikaista alas pääpolulle ja säästää monta kilometriä. Jatka huipulta eteenpäin aidanvierustaa, kunnes toinen aita kääntyy oikealle. Tässä kohtaa ylität aidan risteävän aidan vasemmalle puolelle. Lähde laskeutumaan mäkeä risteävää aitaa pitkin, reitti ei ole mitenkään kovin selvä. Tärkeintä on tähdätä alhaalla näkyvälle talolle. Talolta lähtee isompi polku pääpolulle, josta onkin enää lyhyt matka Boca da Corridaan. Boca da Corridassa on melko varmasti autoja odottamassa, joten kyydin saaminen alemmaksi on helppoa. Nousua n. 450 m.

* 15. Marco e Fonte da Pedra—Boca da Corrida—Boca do Cerro—Encumeada
Huomio: Alussa n. 200 m:n nousu Boca da Corridaan. Sen jälkeen melko helppoa kävelyä vuoristopolkua pitkin Encumeadaan, aurinkoisella säällä tosin melko raastavaa. Suosittelen lopussa nousemaan vesiputken vierustassa kulkevia portaita, tällöin kävely päättyy sähäkkään 150 metrin nousuun! Vesiputken yläpäässä on yksi kauneimpia näkymiä koko saarella, kun edessä avautuu Ribeira Bravaan johtava laakso ympäröivine vuorineen. Nousua n. 550 m, laskua n. 500 m.

16. Lugar da Serra—Fontes—Pico da Cruz—Trompica—Lugar da Serra
Huomio: Bussilla pääsee Ribeira Bravasta Lugar da Serraan. Sieltä noustaan Fontesiin ja jatketaan vuoristotietä Pico da Cruzille (1308 m). Tämän jälkeen helppo kävely takaisin Lugar da Serraan. Elämäni kovin myrsky tuulen nopeudessa mitattuna, paikoin tuuli puhalsi puuskissa melkein 100 km/h, pystyssä pysyminen alkoi olla vaikeaa! Pico da Cruz on pikku kumpu tien vieressä, siitäkään huolimatta en päässyt huipulle asti, sillä paksu sumu ja järjettömän kova tuuli iskivät juuri huipun tuntumassa. Paluumatkalla Lugar da Serrassa sattui taksi kohdalle, pääsin nopeasti takaisin Ribeira Bravaan. Nousua ja laskua n. 450 m.


Validaattori
palaute: +358 40 879 0076
http://laine.kerrostalo.huone.net/
© Pekka Laine 1997—2013